Világjáró sorozat Németh Györggyel – Irán – Perzsa Birodalom kincsei

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Világjáró sorozat Németh Györggyel – Irán – Perzsa Birodalom kincsei

2022. május 30. @ 18:00 - 19:30

A vetítéssel és – egy alkalomhoz illő gitárzenével – egybekötött élménybeszámolóra szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Az esemény az Újpesti Piac épületében található UP Rendezvénytérben kerül megrendezésre, mely lifttel megközelíthető, Kollégáink a 3. emeleten várják Önöket!
Irán egy távoli, ismeretlen ország, ám Közel-Kelet látnivalókban talán leggazdagabb országa. A hatalmas ország a kultúra, a civilizáció és az ősi Perzsa Birodalom bölcsője. A biblia szerint maga az Édenkert. A hazánknál 18-szor nagyobb országról kialakult kép az európaiak számára felületes, többnyire tudatlanságból fakad. Pedig az ideutazót a gyönyörű ország háromezer éves gazdag történelmének lenyomatai és talán a világ legbarátságosabb emberei fogadják.
Az egy órás film Teherán megismerésével kezdődik. Látogatás teszünk az egykori uralkodói rezidencia, a Golesztán Palota együtteshez. Megismerkedünk a teheráni bazár forgatagával, ahol meglátogatjuk Nagymecset, majd pedig egy kilátóból tekintünk le 13 milliós városra. Sétát teszünk Észak-Teherán elegáns negyedének bazárjában. Koraeste a modern Teherán jelképének számító Természet Híd futurisztikus-organikus épületének körbejárása következik. Elutazunk Qom városába, az iráni síita „Vatikánba”, ahol az aranykupolás Fatima mecset látványában gyönyörködhetünk. Következő állomás Kásán, a rózsavízéről elhíresült ősi iráni oázisváros, ahol megtekintjük az egykori koronázási helyszínként is ismert Fin kertet és pavilonjait és a 19. század egyik legnagyszerűbb szakrális épületét, az Aqa Bozorg mecsetet. A hetven kilométerre fekvő Marandzsáb varázslatos terület, ahol a sivatagi homokdűnéken egy kiváló állapotban megmaradt karavánszeráj található. Iszfáhán, Irán egykori fővárosa, ahol egészen rendkívüli műemlékek sora fogad bennünket: a 17. századi Nyolc paradicsom, a Negyvenoszlopos palota, Álí Qápú palota, a Seikh Lotfollah mecset, az Imám mecset és a Nagymecset. Jazd a Selyemút leghíresebb iráni városa. Ellátogatunk Irán legfontosabb zoroasztriánus tűzszentélyébe. Paszargadai az Óperzsa Birodalom alapítójának Nagy Kürosz mauzóleumának őrzője, ahonnan utunkat Naqse Rosztamnál folytatjuk, ahol I. Dareiosz és utódainak óperzsa királysírjait tekintjük meg. Síráz Irán egyik legszebb városában a középkori eredetű Erám kertet, a csodálatos kerámiáiról és színes üvegablakairól elhíresült Naszír al-Molk mecsetet tekintjük meg, majd a 19. századi kormányzói rezidenciaként ismert Narancsliget következik. Itt van a 14. században élt leghíresebb perzsa költő Háfiz mauzóleuma. Perszepolisz az egész út fénypontját jelenti, ugyanis a leghíresebb ókori iráni régészeti terület. A Kr.e. 6-4. századi óperzsa palotaváros és környékének látványa, fantasztikus élmény. Sirázból Ahváz felé repülővel tesszük meg a mintegy 600 km távolságot, majd innen tovább buszozunk Sústarba, a régi vízimalmok városába. Itt látható a Kr. u. 3. században idehurcolt római hadifoglyok által a Kárún folyó fölé emelt, gigantikus híd. Kalandos utunk utolsó állomása Csoga Zanbil, ahol a Kr.e. 13. században épült elámi zikkurat-ot (lépcsős templom) tekintjük meg. Ebben a formájában az egyetlen látogatható zikkurat ma az egész világon.
Jegyvásárlás: 1.200 Ft/fő, elérhetőek UP Rendezvénytér területén (Budapest, Szent István tér 13-14, 1042), jegypénztárunk nyitvatartási idejében:
keddi és csütörtöki napokon 10:00-től 18:00 óráig!
ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS: https://www.jegy.hu/program/vilagjaro-sorozat-nemeth-gyorggyel-iran-perzsa-birodalom-kincsei-132585

Szervező

Up Rendezvénytér

Helyszín

Uprendezvénytér
Szent István tér 13-14
Budapest, 1045 Magyarország
+ Google Térkép