UPÓDIUM – KÖLTÉSZET NAPJA JUHÁSZ ANNÁVAL – VENDÉG: FÖLDES LÁSZLÓ „HOBO”

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

UPÓDIUM – KÖLTÉSZET NAPJA JUHÁSZ ANNÁVAL – VENDÉG: FÖLDES LÁSZLÓ „HOBO”

2022. április 7. @ 19:00 - 21:00

UPódium – 2022. költészet napjához kapcsolódóan indul el Újpest szívében, az Up Rendezvénytéren az irodalmat fókuszba helyező sorozat, az UPódium. Az UPódium estjein könnyed, beszélgetős formában, színpadi és zenés produkciókkal kiegészülve találkozhatnak népszerű, neves alkotókkal, akik akár írók, akár más művészeti ágak képviselői, minden alkalommal beengedik a nézőket privát alkotói világukba, a dalok, színpadi művek, versek és regények születéséhez. Az UPódium estjein közelebb léphetnek a művészekhez, és az est improvizációin minden alkalommal egyedi élményt kaphatnak a nézők.

Újpest története hosszú évtizedek óta összeforrt az alkotással, a neves újpestiek sorában Berda József és Csaplár Vilmos írók, Farkas Aladár, Pannonhalmi Zsuzsa és Szőnyi István képzőművészek éppúgy szerepelnek, mint egykori híres „tanárok”:  Kaffka Margit író mellett 1911-1912 között Babits Mihály költő az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Venetiáner utcai épületében oktatta a diákokat, élményeit a Kártyavár című regényében meg is írta.Újpesten él Földes László Hobo énekes, dalszerző, író is, az első zenés irodalmi est vendége.

 

A zene szült engem s a nemzedékem. A zene az utolsó menedékem.” – vallja Földes László Hobo bluesénekes, dalszerző, színész, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója – énekese. Hobót egy ország ismeri és szereti, kultikus előadása és dalai, előadói bátorsága és szabadsága hosszú évtizedek óta jellemzik pályáját. Felsőfokú tanulmányait 1965-ben kezdte meg az ELTE Bölcsészkarán, magyar-történelem szakon, majd 1966-ban Máriássy Félix felajánlotta neki, hogy ha megtanul valamilyen verset, felveteti a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Bálint András szintén buzdította arra, hogy színész legyen, de Hobo – bár játszott néhány darabban – nem élt a lehetőséggel, mivel nem akart színész lenni. A diplomát 1983-ban szerezte meg. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1974-től alkalmazta, mint a komolyzenei klubok szervezőjét és instruktorát. 1978 áprilisában egy Lajos utcai kocsmában alakult meg a Hobo Blues Band. Egy évvel a megalakulás után, 1979-ben csatlakozott az addigi állandó vendég, Deák Bill Gyula is. 2011-ben hatvanhatodik születésnapja előtt dupla (plusz előtte egy határon túli) búcsúkoncertet adott a Hobo Blues Banddel. 2013-tól a Nemzeti Színház tagja.

Hobo számára az irodalom az otthont jeleni: önálló irodalmi estjein Faludy György, Vlagyimir Viszockij, József Attila, Bob Dylan, Pilinszky János vagy Ady Endre költéményei kerülnek középpontba.

Április 7-én, az UPódium Költészet napi estjén Juhász Anna irodalmárral beszélget és csendülnek fel számára fontos versek és dalok, amik életének meghatározó élményeit adták.

UPódium – jelen és múlt találkozása egy nagyon új formában – a szavak erejét hangsúlyozva. 

 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi címen tehet meg: info@uprendezvenyter.hu
További információk: +36709445255

Részletek

Dátum:
2022. április 7.
Időpont:
19:00 - 21:00
https://uprendezvenyter.hu/

Szervező

Up Rendezvénytér

Helyszín

Uprendezvénytér
Szent István tér 13-14
Budapest, 1045 Magyarország
+ Google Térkép